Smrteľná nehoda pri Kolonici. Lúpežne prepadnutá žena vo vlastnom dome. Týral manželku. Páchatelia lúpeže v Popradskej herni už vypátraní a obvinení

01.09.2008 Celý región

Smrteľná nehoda pri Kolonici, okr. Humenné: Dnes, 1.9.2008 vyšetrovateľ Úradu justičnej a kriminálnej polície OR PZ v Humennom začal trestné stíhanie vo veci za prečin ublíženia na zdraví s následkom smrti.
Ku skutku došlo včera, 31.8.2008 okolo 22.50 hod. na štátnej ceste č. I/74 medzi obcou Kolonica a Stakčín, okr. Snina.
19 ročný vodič z Kalnej Roztoky, okr. Snina riadil osobné aut Škoda 120, smerom na obec Stakčín a v nepriehľadnej pravotočivej zákrute na mieste, kde to vodorovné dopravné značenie nepovoľuje začal predbiehať osobné auto Peuegeot, ktoré viedla jedna vodička a pritom nedal prednosť oproti idúcemu Volkswagwenu Polo, ktoré riadil 29 ročný vodič zo Sniny. Došlo k čelnej zrážke, pri ktorej vozidlá otočilo a skončili mimo cesty v priekope. Pri dopravnej nehode vodič škodovky utrpel zranenia krčnej chrbtice nezlučiteľné so životom a na mieste im podľahol. Jeho 24 ročný spolujazdec z Kalnej Roztoky sediaci na prednom sedadle utrpel poranenie lebky s dobou liečenia viac ako 42 dní. Ďalší 28 ročný spolujazdec z Kalnej Roztoky utrpel poranenie hlavy s dobou liečenia cca 7 dní. Vo vozidle Volkswagen utrpel vodič úraz ľavej kľúčnej kosti s dobou liečenia do 7 dní a jeho 24 ročný spolujazdec zo Sniny úraz hrudníka s dobou liečenia do 7 dní. Vodičovi Volkswagenu policajti namerali namerané 0,07 mg/l a pri opakovanej skúške 0,03 mg/l alkoholu vo vydychovanom vzduchu. Mŕtvemu vodičovi bude prítomnosť alkoholu v krvi zisťovaná pri pitve. Škoda na vozidlách je odhadnutá na 95.000. - Sk. Telo nebohého sa nachádza v NsP Snina, pričom súdna pitva bude vykonaná dňa 2.9.2008 v Prešove.
Dopravnú nehodu vyšetrujú Humenskí policajti.

Lúpežne prepadnutá žena vo vlastnom dome.
Policajti zo Starej Ľubovne vypátrali, zadržali a obvinili 21 ročného muža z Malého Lipníka, okr. Stará Ľubovňa v minulosti už 1 krát súdne trestaného pre násilnú trestnú činnosť. Ten 30.8.2008 o 15.15 hod. prepadol v rodinnom dome 78 ročnú ženu v obci Malý Lipník. Policajti vyšetrovaním prípadu zistili, že muž na verande rodinného domu pod hrozbou zastrelenia zbraňou, poplašným koltom zn. OLIMPIC 6, žiadal od poškodenej, aby mu dala 100, -Sk. Keď to poškodená odmietla, dvakrát vystrelil uvedenou zbraňou do chodby domu. Z domu ušiel až po tom, čo poškodená začala volať o pomoc. K zraneniu nedošlo a taktiež nedošlo k materiálnej škode. Zbraň zaistili policajti. Vyšetrovateľ mužovi vzniesol obvinenie pre zločin lúpeže. Vzhľadom k tomu, že u obvineného policajti zistili požitie alkoholických nápojov a to 0,90 mg/l alkoholu v dychu bol ponechaný na OO PZ Ľubotín na vytriezvenie. Po vykonaní ďalších procesných úkonov bude vyšetrovateľom PZ podaný návrh prokurátorovi na väzobné stíhanie obvineného.

Týranie blízkej osoby a zverenej osoby:
Dňa 31.8.2008 vyšetrovateľ ÚJaKP OR PZ Poprad vzniesol obvinenie za zločin týrania blízkej osoby a zverenej osoby 59 ročnému mužovi zo Ždiaru. Muž ako opatrovateľ postihnutej manželky, najneskôr od 01.09.1999 až doposiaľ v rodinnom dome vždy, keď bol pod vplyvom alkoholu, čo je približne jeden až dva týždne v kalendárnom mesiaci neustále vyháňa z rodinného domu svoju manželku, ktorá jej od januára 2008 zdravotne ťažko postihnutá. Pritom sa jej neustále vyhrážal, že v dome nemá čo robiť, že ju odvezie z domu preč, vulgárne jej nadáva a stále ju ponižuje. Keďže poškodená žena je zdravotne ťažko postihnutá, nedokáže sa svojmu manželovi adekvátne brániť a manželove konanie u nej vyvoláva strach o svoje zdravie ako aj svoj život, čo jej spôsobuje psychické utrpenie, na základe ktorého je nútená opúšťať dom v snahe zabrániť ďalšiemu konfliktu ako aj psychickému týraniu. Obvinený sa taktiež neustále vyhráža svojej dcére a maloletému vnukovi, ktorého v uplynulých dňoch rukami chytil pod krk a začal škrtiť. Napádaní členovia rodiny zažívajú pri násilníkovi stresové situácie a preto sa boja o svoje zdravie ako aj o svoje životy, z dôvodu, že ten čím ďalej tým viac nedokáže ovládať svoje konanie. Popradský vyšetrovateľ spracoval návrh na jeho vzatie do väzby. O nej rozhodne sudca OS v Poprade v zákonne stanovenej lehote. Umiestnený bol v cele policajného zaistenia. Prípad vyšetrujú popradskí policajti.

Páchatelia lúpeže v Popradskej herni už vypátraní a obvinení
Dňa 30.08.2008 vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže, ktorého sa dopustili dvaja doposiaľ nezistení páchatelia dňa 30.08.2008 v čase okolo 03:00 hod. v Poprade. Došli k dverám vedúcim do herne, ktorú prevádzkuje jedna Bratislavská spoločnosť , zazvonili na zvonček video vrátnika a kým im dvere otvoril krupiér nasadili si na tvár kukly. Po otvorení dverí jeden z nich fyzicky krupiéra napadol úderom ruky do ľavej spánkovej časti tváre, následkom čoho ten padol na podlahu, kde ho kopali do tváre. Ochromeného krupiéra odtiahli do miestnosti príručného skladu, nachádzajúceho sa vedľa barového pultu, a tam ho zatvorili. Bar prehľadali a z otvoreného neuzamknutého trezora ukradli kľúče od hracích automatov, z baru ukradli firemný telefón Sony a mobilný telefón. Z peňaženky položenej na barovom pulte ukradli cca 30.000, -Sk. Páchatelia potom pravými kľúčmi otvorili dvierka na elektronickej rulete, z ktorej ukradli cca 900, -Sk. Pravými kľúčmi otvorili aj dvierka na dvoch výherných hracích automatoch, z ktorých ukradli bankovkové pokladničky a peniaze z mincových pokladničiek. Pre poškodenú spoločnosť bola tak spôsobená krádežou škoda cca 33.990, -Sk. Pre napadnutého krupiéra bola spôsobená krádežou mobilného telefónu škoda 14.000, -Sk. Krupiér fyzickým napadnutím utrpel rôzne tržné rany a zranenia hlavy a tváre s predbežnou dobou liečenia cca 14 dní. Ešte v uvedený deň páchateľov tohto lúpežného prepadnutia Popradskí policajti vypátrali, zadržali a obvinili. Ako páchatelia uvedeného skutku boli zistení: 25 ročný nezamestnaný Kežmarčan, 1x trestaný, 34 ročný muž zo Stráni pod Tatrami, okr. Kežmarok, nezamestnaný, 2x trestaný, 26 ročný muž zo Stráni pod Tatrami a 21 ročná Popradčanka. Celej partii bolo vznesené obvinenie za zločin lúpeže formou spolupáchateľstva. Časť ukradnutých peňazí a mobilne telefóny polícia zaistila. Prípad vyšetruje UJKP Poprad.

Policajná akcia v súvislosti s konaním Bardejovského jarmoku
V dňoch 28.8.2008 až 31.8.2008 v meste Bardejov sa uskutočnil 37. ročník Bardejovského jarmoku. S cieľom zabezpečenia kľudu a verejného poriadku, ochrany majetku, bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky boli v čase od 06.00 hod. dňa 28.8.2008 do 24.00 hod. dňa 31.8.2008 vykonané bezpečnostné opatrenia, v rámci ktorých do výkonu služby bol nasadený väčší počet policajtov z OR PZ Bardejov a to 172. Mestská polícia vykonávala služby samostatne, neboli plánované kombinované hliadky. Počas jarmoku bolo zaznamenaných 7 trestných činov, z toho v súvislosti s konaním Bardejovského jarmoku 1 trestný čin a to krádež veci na osobe so škodou 1.000, - Sk. Na úseku priestupkov bolo zaevidovaných celkom 17 priestupkov, z ktorých priamu súvislosť s konaním Bard. jarmoku má 5 priestupkov, z toho 3 priestupky proti majetku podľa § 50 ods. 1, 2 priestupky proti občianskemu spolunažívaniu podľa § 49 ods. 1, písm. d/ zákona č. 372/1990 Z K vážnejšiemu narušeniu kľudu a verejného poriadku počas konania 37. ročníka Bardejovského jarmoku nedošlo.
 

Vyberte región